Besarabia Animal Republic

Besarabia es va formar en 2013 quan tres músics professionals (Heidi Erbrich, Eva Domingo i Jaume Pallardó) amb diferents orígens i estils es van reunir a València. El concepte del grup era crear un viatge a través de la gran varietat de música dels Balcans, terra de confluència de tots els pobles que al llarg dels segles han viatjat d’orient a occident.
I allí va quedar patent en el seu primer EP autoeditat l’any 2014 anomenat “Besarabia”
En ell es van registrar 6 cançons de música balcànica i klezmer, on es podia intuir la gran personalitat del grup interpretant peces tradicionals de tots dos estils. La instrumentació de les cançons, liderades pel violí d’Heidi eren acompanyades pel baix elèctric i el Lauto de Jaume i les percussions i la guitarra d’Eva. La cançó búlgara Makedonsko Devojce era l’única peça cantada d’aquell primer treball.

 

 

 

 

Amb un so balcànic i potent, el grup comença a elaborar un repertori més complex i interessant. Llavors sumen dos elements més, fonamentals per al grup a partir d’aqueix moment: el baglama turc portat per Jaume i la veu d’Eva.
Amb tot això, en el 2016 aconsegueixen el seu primer reconeixement a nivell estatal en guanyar el primer premi en dos concursos nacionals de música folk:
Castilla Folk-Burgos raíz y evolución(Burgos) i
Urdufolk (Orduña)
Arrere queden les cançons de tradició klezmer, el baix elèctric i la guitarra; s’introdueix un nou instrument: El ud turc i una cançó creada per Jaume “Les mones balcàniques”. El grup amb un so potent balcànic comença a elaborar un nou repertori amb cançons pròpies per al que serà el seu primer disc de llarga duració:
“Ritmes, trenes i gats” (Mesdemil, 2017)

 

Aquest primer disc els fa viatjar per festivals cada vegada més importants:
Castlila Folk, Poborina Folk, Etnomusic Tardor, Xàbia Folk, Cartagena Folk.

La premsa i la ràdio es fan ressò i el disc té molt bon acolliment: Tarataña rn3; La Ripoprosta, ràdio clàssica; Territori sonor, Àpunt ràdio.

I Besarabia, per primera vegada, entra en les prestigioses llistes del TWMC del mes de novembre durant dos mesos seguits. La TWMC és la llista més prestigiosa internacional que elaboren crítics i periodistes sobre la música folk i músiques del món.

L’any 2019 és el més internacional del grup. Amb el seu disc i noves composicions que comencen a gestar-se se’n van a Gran Bretanya a realitzar una xicoteta gira per Oxford, Londres, Reading.

Viatgen també fins a Moldàvia de la mà del festival Underland Wine & Music Fest, on la seua música és molt benvolguda i considerada; fent-se eco de la nostra participació la televisió i la ràdio pública.

 

Durant aquest període també roden el seu primer videoclip de la cançó escrita per Heidi “Soñando blue blau”
L’actuació durant el Festival Fogueres sote & kaótik circus permet a Joost Gerritsen realitzar un teaser resumint el repertori que en 2019 porta als escenaris el grup. Una mescla del primer disc “Ritmes, trenes i gats” i el que serà el seu últim treball dedicat enterament als animals. En aquest vídeo apareix “Giraffe by the sea”, cançó encara sense registrada, que serà la primera col·laboració musicada per Heidi a la qual Eva li posa lletra en forma de rap.

L’any de la pandèmia (amb tots els inconvenients que això suposa) s’embarquen en la tasca de publicar el que serà el seu últim disc ANIMAL REPUBLIC
Malgrat això, creen una campanya de micro mecenatge que té molt èxit.

I per fi al setembre del 2021 editen al costat de Microscopi el seu àlbum ANIMAL REPUBLIC.

Amb el disc aconsegueixen estar entre els millors discos de l’any en el World Music Charts Europe; són finalistes a millor disc folk en els Premis Ovidi 2021 del Col·lectiu Ovidi Montllor
i al novembre d’aqueix mateix any, ANIMAL REPUBLIC és guardonat com millor disc de fusió i mestissatge en els IV Premis Carles Santos de la música valenciana, gala retransmesa per la televisió autonòmica valenciana.

Comença el Tour d’ANIMAL REPUBLIC 2021-2022: Folkestiu, Etnomusic, Xera Festival, Cultura als Barris, Festiversidad…

ESCUCHA ANIMAL REPUBLIC

 

Contractació :
tel. (0034)658 613 723
besarabiamusica@gmail.com